RádióEger MultiChannel
 
 
 
 

Vissza a hírekhez


    
    20 éves az Egri Vitézlő Oskola

20 éves fennállását ünnepli ebben a hónapban az Egri Vitézlő Oskola, akik egy igazán érdekes színfoltjai városunknak és az év minden szakában hihetetlen kezdeményezésekkel állnak elő, akár a várban, akár a belvárosban.

Nincs interaktívabb „mesterség” az övéknél, de jobb sem, hiszen azt csinálják, amiben hisznek, amit szeretnének tovább vinni, ami a hobbijuk és életük. Lehetne ennél boldogabb életet kívánni azoknak, akik immár 20 éve tagjai, követői ennek a maroknyi katonai hagyományőrző csapatnak?

A Dobó István Vármúzeum igazgatója, Berecz Mátyás is alapítója volt 1996-ban, az egy évvel később egyesületként is bejegyzett és Balassi nyomán elnevezett Vitézlő Oskolának.

Minden napra jut a hagyományőrzésből, hiszen térségünk országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt kezdeményezése nyomán, 2016-tól mindennap 15:52 perckor díszlövést adnak le a várból azzal a szakállas puskával, amely a fegyvertár egyik ékköve. A kardforgatást is a Vitézlő Oskolában tanulta a honatya, mely tudásnak nem egyszer már bizonyosságát is adta.

  • A 1996-7-es megalakuláskor még csak néhány városban volt jelen a katonai hagyományőrzés, itt Egerben is minden adott volt ehhez, így barátok öten-hatan összeálltunk és jártuk az országot ezzel a különlegességgel. Versenyeken vettünk részt. Jómagam vívni is tanultam, de az egyértelmű volt, hogy mi a török korral akarunk foglalkozni, nem a már akkor is népszerű lovagkorral – mondja Berecz Mátyás.

Az Egri Vitézlő Oskola hűen őrzi az egri vár titkát, amiből meg-megmutatnak nekünk részleteket, csatákat minden évben, az egyre inkább a 16-i századi szinte visszaállított vár falain belül, de a történelmi belvárosban is megörvendeztetik néhanapján a turistákat egy-egy ad hoc kardforgatással, csatajelenettel, felvonulással.

 

 


Warning: filesize(): stat failed for web_cover/merge.png in /home/rad10000/public_html/hir.php on line 274
 

Letoltes a Google Play oldalrolMTI Hírfelhasználó


 

 

 

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu
A weboldal tulajdonosa a Starbox Média Kft. (3300 Eger, Trinitárius út 1.)